BEARDED
VILLIANS

Bearded Villains startades i Kalifornien 2014 av Fredrik von Knox.
I början var affärsidén att sälja coola kläder, men det hela utvecklades senare till något mycket större – ett internationellt brödraskap, en världsomspännande klubb för män med skägg.

Regionala divisioner, s.k. ’chapters’, började snart ta form inom Bearded Villains. I dag finns över 80 chapters, och sammanlagt flera tusen medlemmar, runt om i världen. Den svenska divisionen, BVSC, bildades i maj 2015 av Jimmy Grönforss och John Ekeblad. BVSC har i nuläget ca 110 medlemmar, samtidigt som intresset för att gå med är stort. Det är dock inte det enklaste då det kräver rejält med tålamod att odla ett bra helskägg. 

Många har säkert hört talas om Bearded Villains i samband med den omtalade incidenten utanför Jönköping för ungefär ett år sedan, där polisen blev inblandad. BVSC hade samlats vid den gamla slotssruinen Brahe Hus nära Gränna för att fotograferas ihop med BV-flaggan.

Nyheten om missödet förra året spreds dock som en löpeld över hela världen. Bearded Villains är en ’skäggklubb’ där de har roligt och trevligt med varandra. Inom BVSC ser de till och med klubben som en förlängning av sina familjer – de hjälper varandra i svåra tider, skrattar och gråter ihop och finns där för varandra i alla lägen.  

Klubbens officiella flagga reser Europa runt, och varje chapter har i uppdrag att ta en gruppbild med den. Samma företeelse sker i USA. När BVSC förberedde sig för att ta fotot såg de en polisbil närma sig. De trodde då att det rörde sig om en felparkerad bil, men så var inte fallet. Poliser kom för att någon ringt in och sagt att det var IS som samlats vid Brahe Hus och stod och viftade med IS-flaggan.

Där och då tyckte många i BVSC att det var en rätt lustig händelse men i efterhand har de insett att det i själva verket var en riktigt tråkig incident. Just fördomar och förutfattade meningar är något som klubben jobbar aktivt emot, om det så gäller människor med skägg eller andra grupper som utsätts. Att helskägg skulle ha något med terrorism att göra är såklart en tröttsam fördom för Bearded Villains. 

BeardedVillains-fotograf-IssarCerrato_smallBeardedVillains-fotograf-IssarCerrato_small

BVSC står för Bearded Villains Swedish Chapter och är en internationell skäggklubb/brödrarskap. Foto: Issar Cerrato @theswedishchallenge från @awesome_projects

Att göra gott även utanför klubben är något som BVSC tycker är mycket viktigt. De har samlat in pengar till organisationer som Fonden mot prostatacancer och Barncancerfonden och gjort punktinsatser där de delat ut smörgåsar och hygienartiklar till hemlösa. Förra året samlade de, tillsammans med Mr Bear Family, in 37 000 kr till Musikhjälpen där temat var “Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

Utöver välgörenhet brinner BVSC även för att jobba med frågor som rasism, homofobi, kvinnoförtryck och mobbing, där de har nolltolerans mot samtliga. BVSC vill göra Sverige och det svenska samhället lite bättre. ”Vi behöver mer kärlek och mindre hat. Vi är alla människor och bör behandla varandra med kärlek och respekt.” säger BVSC:s Jimmy Fossman.
Jimmys tips på hur du bäst sköter om ditt skägg:

1. Skäggschampo – Då vi inte har samma hår på hakan som på huvudet rekommenderar jag verkligen ett bra skäggschampo som är gjort för att återfukta och stärka ditt skägg. Tvätta inte skägget för ofta, det räcker med 2–3 gånger i veckan. Övrig tid kan man skölja med varmt vatten.

2. Olja – Olja är viktigt för att ha ett friskt och snyggt skägg som inte kliar så du blir tokig. Detta ska göras dagligen. Här finns det en uppsjö att välja mellan. Kom ihåg att dofterna kan variera mellan när du luktar på oljan i flaskan och när du väl har den i skägget. 

3. Kam/borste – Använd en kam eller borste av bra kvalité, detta för att du inte ska skada ditt skägg. Ben, horn och trä är bra material i kammar. Plastkammar kan innehålla mikroskopiska taggar som kan förstöra skägget. När det kommer till borsten är det bara svinborst som gäller. Den hjälper även till att sprida olja genom allt skägg.

4. Vitaminer – Mycket öl är bra för skägget! Skämt åsido – vitaminer är bra, särskilt B12. 

5. Kärlek – Japp det stämmer! Ge ditt skägg lite kärlek: massera det, ryck lite försiktigt i det. Det stimulerar blodkärlen och får ditt skägg att växa. Borsta det dagligen så du får bort hud och skäggstrån som lossnat. 

Kom ihåg att allas skägg och hud är olika och kan reagera olika på produkter. BVSC har två officiella sponsorer: Mr Bear Family och Beardshop.se.

Är du nyfiken på att veta mer om Bearded Villains hittar du dem i följande kanaler.